Okej mina vänner, det blir ju nästan som en liten miljötips-serie det här för jag tänkte vi skulle beröra olika ämnen kring hur man ska orka och våga ta steget att förändra sitt beteende till liiiite med miljösmart och miljömedvetet. Tanken är att tipsa och inspirera till att orka ta ett första steg därifrån man står just nu - framförallt för alla oss som känner att man blir helt matt och bara vill ge upp så fort man tänker på hur man ska bli mer miljömedveten för oftast är det någon eller flera som skriker åt en att man måste göra MER och att det inte räcker. Och då vill man ju ge upp direkt - men jag tänker att det är bättre att göra något litet än inget alls. Och det är bättre att börja någonstans - så kanske man orkar ta ett kliv till eller två redan om ett par månader. Så har det varit för mig - från att ducka ämnet helt och köra huvudet i sanden så började sakta ta tag i det lite, lite förra året och efterhand som nya vanor sätter sig så blir man inspirerad att göra något litet till. Och litet till. Och litet till. Men i sin egen takt - och här har jag inte vågat prata om det för det är så tröttsamt när någon direkt slår ner en med att det inte räcker. En av mina restluncher i veckan... SÅ - här är Miljösmartness för den som helst vill blunda. Här får ingen säga att det inte räcker utan här ska vi bara inspireras och peppas att göra NÅGOT. Och vi börjar med mat och inköp av mat och sånt man handlar när man är i mataffären typ. Vi börjar där och jag frågade er om era bästa tips här och på instagram så jag tänkte samla listan - så kanske du orkar ta dig an en eller två punkter och börja förändra bara dem? Men först - den här meningen som jag fick på instagram av @klimatsmartsnart som skrev "Hellre påverka många att ta små steg än att ensam leva 100% korrekt, så tänker jag!" och det är exakt så jag tänker också. Mitt svar på dem som sa att "det inte räcker - att man inte kan kompensera att man flyger med att sopsortera" så svarade jag att här jämför vi inte. Här försöker vi förbättra oss från där vi står - i alla områden och idag pratar vi mat. Så ÄR NI MED MIG? Vågar ni orka läsa listan och välja en eller ett par saker som ni ska börja jobba med utan att bli livrädda och känna att det är övermäktigt? Någon skrev också att det så lätt blir "miljöhjältar mot miljöbovar" och det kan jag också känna igen - att antingen gör du allt och tänker på det hela tiden och då är du hjälte och annars om du bara gör lite - eller försöker förbättra dig i din takt och efter din bästa förmåga så är du ändå miljöbov för du inte gör MER. Och det är väl bättre att man ser till - som jag alltid säga - att alla är olika, alla utgår från olika platser, möjligheter och har olika resor framför sig - för vissa går det snabbt och för andra långsamt men det är väl bättre att heja på ALLA som gör NÅGOT än att slå på dem som inte gör allt? Right? Så - nu börjar vi tillsammans - här är listan om mat och matinköp och sånt man handlar i affären, era bästa tips: Försök välja bort nötkött (som är den stora boven för koldioxidutsläpp) (kör istället tex kycklingköttbullar och köttfärssås på älgfärs eller äta mer vegetariskt) Köp ett par vegetariska rätter i månader som levereras av Feast Byt ut mjölken i kaffe till havremjölk/ikaffe "Djurhållningen är så bra i sverige så det räcker gott och väl att köpa svenskt! Stirra dig inte blind på ekologiskt! Jag försöker köpa svensk och äta i säsong så långt det går! Jag väljer tex bort kyckling på restauranger för oftast kommer den från thailand! Jag frågar alltid var köttet kommer från när jag äter ute! Annars väljer jag vegetariskt! Nuförtiden kan man nästan äta svenska tomater, gurka och äpplen året om på grund av bättre växthus och bättre lagring! Hälsningar en gammal lantbruksjornalist som fått förmånen att se hur bra svensk matproduktion verkligen är!" Handlar närodlat och närproducerat. Alltid svenskt och i vissa fall ekologiskt men läs på för det handlar inte så mycket om klimatsmart och miljötänk Pyttipannalådan: Helt enkelt en låda i frysen där en slänger ner lite av varje, en överbliven korvsnutt, sista kanten på steken, lite stekta grönsaker osv. När den börjar bli full tar man bara fram o gör en Pytt på. Enkelt sätt att minska matsvinnet på. Köp på lösvikt istället för t.ex champinjoner i plastlåda. Billigare är det också. Handla och ät årstisabaserat - nu är det mkt kål morötter o andra rotsaker. Köp gärna sånt med korta datum som kanske är på extrapris och därmed är i riskzonen för att slängas av butiken. Det mesta går ju att frysa ett tag ändå. Ett vegotips om man vill byta ut de vanliga köpeköttbullarna är Anammas Vegobullar. De smakar precis som köttbullar. Finns i frysdisken och som dessutom är producerade i Sverige Tips gällande plastpåsar: lite halvsunkiga men hela plastpåsar som en egentligen inte kan spara till nåt passar perfekt att slänga bajsblöjor i. Så får de en extra chans innan de slängs Att minska på köttätandet och visa sina barn att det finns fullgoda näringsmässiga alternativ (som de kanske är villiga att smaka på när de är lite äldre 😉 ) och gå bort från tänket att kött behövs i varenda måltid är ju ett stort steg för många människor. Vad gäller kött behöver man verkligen inte sluta äta det helt för att göra en miljöinsats utan bara att förstå att man inte måste äta det tre gånger om dagen sju dagar i veckan är ju ett stort steg i rätt riktning för många människor. Känns sunt att debatten börjar röra sig bort mot resonemang som “det går inte att bli mätt utan kött” eller “grönsaker är kaninmat”… Blanda ut köttet med grönsaker så kanske du kan halvera köttätandet - t ex morötter i en köttfärssås, Och köp alltid svenskt, närproducerat kött - gärna ekologiskt. Matsvinnet känns som den viktigaste, men också svåraste delen på temat mat. Att slänga mat är ju dåligt hur bra den än producerades, fraktades och så vidare. Mitt lifehack där är att göra en veckomatlista där jag försöker planera så att det inte ska bli några rester kvar av det jag köper. Ska jag exempelvis ha 1 dl grädde i en rätt gör jag antingen större sats och fryser matlådor eller lägger in en till rätt där resten av grädden används. Blir det ändå över något är frysen min bästa vän! Nästan allt går att frysa, bara man har koll så att inte frysen blir ett jobbigt kaos av gamla slattar. Byt ut grädde mot t ex havremjölk (och här frågade jag varför detta är bättre för det förstod inte jag och jag fick så himla bra förklaring: )"Grädde har ganska högt utsläpp av koldioxidekvivalenter per kg färdig produkt (snittet ligger exempelvis högre än fisk, som jämförelse). Förmodar att detta beror på att det går åt många liter mjölk för att göra en liter grädde, och att kossan äter mycket mat för att kunna producera mjölken. Väljer man istället havregrädde från svenskodlad havre finns det inga mellanled i matkedjan. Just att det försvinner massa energi i varje led upp till oss i toppen av näringskedjan är väl problemet med alla animaliska produkter om vi ska äta så resurseffektivt som möjligt. Plus att just kossor släpper ut metangas också. Dock bidrar de svenska ekologiska kossorna till öppna betesmarker som är jättebra för mångfalden i vår natur, så att äta mjölkprodukter med måtta är nog det bästa tror ja" En sak att fundera på är just frysta grönsaker och frukt som INTE är i säsong är att föredra framför färska dels eftersom de ju då är skördade i säsong men också eftersom man bara tar så mot man behöver åt gången, så det blir inte lika mkt svinn som färskt frukt och grönt som blir dåligt. Köp inte bär mitt i vintern. Och alltid ekologiska bananer och vindruvor.a "Att handla på Mathem har hjälpt mycket tycker jag (bilresorna man sparar inte minst!). Det är lättare att planera veckan och hur jag kan använda en råvara på flera sätt. Tycker de har bra utbud av klimatsmarta grejer också, jag köper t ex fossilfria plastpåsar https://www.mathem.se/varumarke/ninjaplast. " Kolla upp Reko-ringen i närmsta stad och handla närodlat och eko där TA MED EGEN PÅSE TILL AFFÄREN! Typ tygpåse eller liknande och köp nätepåsar till frukten - eller ha ingen påse alls. Alla plastpåsar är extremt onödiga och går faktiskt att ta bort, du får tvätta t ex äpplen lite mer noga när du kommer hem men 4 äpplen kan du lägga löst om du glömt din nätpåse Lägg papperspåsar i bilen om du har en sådan - så finns där alltid om du ska handla spontant och du slipper köpa plastpåse Ha en restmiddag i veckan - eller två. Släng aldrig mat helt enkelt Lukta på maten istället för att kolla på bäst-före-datum Återanvändningsbara kaffe och tefilter som man kan tvätta är en bra grej Se över vilket tvättmedel och sköljmedel du använder - kan du byta ut något till mer miljövänligt alternativ? Okej - KÄNN NU INTE ER STRESSADE över att det blir övermäktigt, okej? Utan välj ut 1 -2 eller 3 grejer som du känner "det här kan jag börja med IDAG" och så satsar du på dem. Hellre det än att det inte blev något, jag ska välja tre nu, kan inte ni kommentera vilka ni väljer - även om det bara är en? Jag har valt att: Köpa nätpåsar att ha all frukt och alla grönsaker i. Inga mer plastpåsar till frukt och grönsaker 2019 är målet Fortsätta ha med egen påse när jag handlar och undvika att köpa plastpåsar - detta började jag med förra året men jag kan bli mycket bättre så här vill jag liksom nå en 0-vision Införa en Pytt-låda hemma. HUR BRA var det tipset? Jag tycker det är svårt det där med rester men vi lagar å andra sidan väldigt lite mat och slänger därmed väldigt lite mat. MEN, jag ska bli bättre på rester, att ändå se till att ta till vara på det som finns i kylskåpet/ som blev över Alltid köpa svenskt kött, gärna närproducerat. Påbörjade detta förra året men vill bli bättre - i år ska jag se över vad vi har på mackan eftersom vi äter sjukt mycket mackor (har börjat se till att köpa bröd från Skåne iaf så även här har vi gjort en liten insatts), för vi ha gärna köpt färdigt pålägg i form av t ex kalkon men att komma loss och gå till köttdisken och köpa svenskt kött som skivas upp istället. Finns inte tiden att köpa det så får man skippa det pålägget helt enkelt tänker jag Fortsätta äta mindre kött än tidigare (vi är köttfamilj) och tänka aktivt på att minska på det, ha veggo som lika naturlig del när vi väl lagar mat här hemma. Vad väljer du?