Okej jag tycker ämnet "miljö" har varit läskigt att våga prata om här på bloggen eftersom jag inte brinner för ämnet eller är så himla insatt men någonstans så känner jag att även vi - som inte är så pålästa och brinner för ämnet måste ju våga prata om det och börja NÅGONSTANS för att det ska bli bättre. Så fort man lyfter miljön så kräver folk att man ska sluta flyga och tvätta med tvättnötter och bli vegetarian och det är ju JÄTTEBRA om man är så engagerad och påläst och har den tiden och kraften men om det alltid är det eller inget så tror jag man missar många små förändringar så nu tänkte jag att vi skulle våga prata om att förändra i det lilla, att sakta klura på hur man kan göra små enkla val för att känna att man bidrar till att tänka miljövänligt. Är ni med mig? Så, jag är en sån som blundat lite för ämnet för jag har känt att det varit så stort och svårt och jobbigt och omöjligt att leva upp till. Förra året började jag i det lilla, lilla förändra små enkla beteenden hos oss här hemma. Vara bättre på att sopsortera (stora kartonger sorterades innan och plast men jag ska våga erkänna att alla plastkartonger runt tomater och alla mjölkpaket åkte i vanliga soporna MEN jag började sakta förändra och förbättra.... Och numera sorteras alla konserver, kartonger, plast osv osv osv - det finns alltid mer vi kan sortera och bli bättre på men starten är viktig och sen kan man sakta lägga till tänker jag. I år är det värmeljushållare och nespressokapslar som står först på listan att skärpa oss med.) Gårdagens promenad längst havet i småregn. Jag flyger fortfarande och vi ska faktiskt åka på semester i slutet på februari men det har jag knappt vågat skriva om för vi när vi bokade den så var vi såå glada eftersom våra familjesemestrar är vår kompensation till familjetid när vi annars jobbar så mycket och det är då vi tankar på oss med vila, familjetid, Rickard har barntid (eftersom han inte är pappaledig) osv osv. De har varit och är viktiga för oss och nu känns det som man blir halshuggen om man flyger på semester och jag är väldigt kluven i det ämnet och det blir en sån enorm förändring att bara sluta flyga sådär för oss - så vi klimatkompenserar flyget och bor på klimatsmart hotell - något i det lilla men jag vet att det är långt ifrån allt man kan göra. MEN, jag är inte där än och att bli arg på den som flyger gör att den kanske inte orkar förändra något alls - så just flyg kan vi väl pausa lite när vi diskuterar och så pratar vi mat idag? Okej? För här behöver jag fasiken hjälp, vi pratade mycket om detta vid nyår. Hur många minskar på köttet eller till och med blir vegetarianer men missar helt att tänka på miljön vid inköp av resten av råvarorna. Jag kommer inte sluta med kött - däremot började jag förra året att tänka bättre med kött som jag skrev om igår. Gärna närproducerat från våra gårdar här omkring, svenskt, gärna ekologiskt osv. Falukorv med hög kötthalt från Vaggeryds chark och ekologiska köttbullar från Felix (Eslöv - man måste ju känna för sina städer, haha). Förr köpte jag alltid bär när de var på extra pris i januari - nu tänker jag steget längre och skippar bären för de är inte i säsong, eller kör till Hallongården och köper deras svenska som de frös ner i somras. Men ibland trillar man dit när man är trött och handlar och det skriker extrapriser - då missar man lätt att välja bort det som är fel i säsong eller att köpa ekologiskt. Det vore ju fint om mataffärerna hjälpte till att rikta en mot ekologiskt istället för tvärt om. Fick sms av en vän som bor i Stockholm igårkväll: Så - nu tänkte jag att vi samlar kraft och försöker ge varandra våra bästa tips och råd i hur man ska tänka mer på miljön när man handlar och lagar mat. Att inte slänga mat är en sån grej såklart, att ta till vara på rester och laga det man har i kylen och frysen även om det inte är exakt det man är sugen på alltid. Och så försöker jag storhandla online för att inte åka dit på extrapriser osv - då kan jag vara mätt och lugn när jag sitter hemma och klickar i vad vi behöver. VAD HAR NI FÖR TIPS?