Jodå, det är dags för de där saftigaste, godaste lussebullarna igen! Och jag kör alltid det mest traditionella receptet, det ÄR de godaste enligt mig! Ingr:1 gram saffran2 msk rom, glögg eller vilken sprit som helst (vatten går också såklart)50 gram jäst175 gram rumsvarmt smör (hemligheten är äkta smör)5 dl rumsvarm mjölk (även här är hemligheten 3% istället för lättvariant, mums!)2 dl socker1/2 tsk salt800 gram (ca 13,5 dl) ekologiskt vetemjölEventuellt russin, ägg att pensla eller så penslar du dem med smält smör när du tagit ut dem från ugnen och doppar dem i socker om du gillar det!Så här gör du:1. Ställ fram smör och mjölk så det blir rumsvarmt under tiden du förbereder saffranen. Blanda sedan saffran med 2msk av någon spritsort, jag tog förra årets Blossa-glögg och det blev super!. (Du kan lägga det i mjölken också eller annan vätska) Låt det stå och dra minst 30min2. Smula jästen och skär smöret i små bitar ner i bunken innan du blandar i mjölken och saffransblandningen på medelfart så jästen löses upp av bara farten.3. Tillsätt socker, salt och mjöl och kör på hög fart i 10-15 minuter – det är här magin verkar! (Jag brukar börja med ca 8dl och köra det själv och sedan lägger jag på 1dl efter hand för att känns efter när degen har rätt konsistens. Den ska börja släppa från bunken men inte vara helt hård när det jäser – kör på magkänsla eller mått. Vilket som passar dig!)4. När degen gått varm hundrasjuttioelva varv tar du ut bunken och lägger en julig bakduk över. Välj någon fin som du blir glad av att titta på, nu får du nämligen inte röra degen på en hel timme! (OBS! Passa på att provsmaka degen innan duken åker på!)… Jäs i 1h5. Baka ut till lussekatter i alla möjliga former och lägg på plåtar med bakplåtspapper – och så på med duken igen för att jäsa i 30 minuter denna gången – gärna lite längre om du orkar vänta… (Nu behövs 2 eller 3 fina juldukar såklart – en till varje plåt)6. Sätt ugnen på 225 grader och pensla lussekatterna med ett uppvispat ägg. Gillar du russin så peta i dem med (men kom ihåg att blötlägga dem först så de är mjuka – annars drar de åt sig den mumsiga vätskan i bullarna så de blir lite torrare! Eller kör helt utan russin som jag!) (Eller så kör du strössel och pärlsocker som barnen i år, haha)7. Skjuts in i ugnen i 8-10 minuter och låt svalna på galler.Ät en 10-15 stycken när de är alldeles ljumma och nybakta! Mums, mums, mums!!Lycka till!