Inlägget innehåller annonslänkar till min egen bok Drömbröllop med Johanna Kajson Vet ni vad jag gör denna tisdagsmorgonen? Äter frukost och dricker kaffe med världens bästa man som tydligen hade möte i närheten först vid nio, urmysigt att få lite spontan morgondejt även om vi nu öppnat datorn båda två och småjobbar... Bilder av Emelie Ohlsson från Kenza och Aleks bröllop där denna gigantiska bröllopstårta tog plats under bar himmel efter bröllopsmiddagen... Idag släpps ett nytt avsnitt av vår podd - Avsnitt 6. Bröllopstårtan "Paula och Johanna pratar tårta och andra godsaker i veckans avsnitt av Drömbröllop. Om man inte gillar idén med tårta, vad kan man istället bjuda sina bröllopsgäster på? Och för den som är ett stort fan av tårta, vad finns det för olika varianter? Veckans lyssnarfråga handlar om någonting som även bekymrar Paula: tänk om gästerna får tråkigt? Johanna ger sina expert-tips på vad man kan göra för att underhålla gästerna medan de väntar på olika moment under bröllopsfesten." Det finns ju MASSOR med sätt att servera bröllopstårta på och i år trendar verkligen att man servera bröllopstårtan redan till brudskålen direkt efter vigseln - så den får ta plats när alla är sugna vilket jag tycker är lite kul. Serveras den utomhus på eftermiddagen till bubblet är det dock bra att tänka på att det kan vara strålande sol och alla tårtor klarar inte av att stå framme i värmen på det sättet så bolla med er konditor så att rätt typ av tårta och framförallt det yttersta lagret av tårtan funkar i gassande solljus... Till Hannah Widells bröllop hade hon fått hjälp att baka massor med små cupcakes och ville att jag skulle dekorera upp med överflöd av blommor vilket var superkul eftersom det blev så färgstarkt och mycket uppskattat att gå och plocka även när dansgolvet sen hade dragit igång.... Foto av Dayfotografi Många undrar om det inte blir lite "kaka på kaka" att ha både efterrätt och tårta men jag rekommenderar allt som oftast att man faktiskt har båda eftersom det då är lättare för toastmasters att fördela middagens tal på ett mer naturligt sätt med lagom mellanrum än om det bara finns två rätter att få in alla tal på - risken är då att det blir mycket "dötid" för gästerna där de sitter och lyssnar på tal efter tal med en tom tallrik framför sig. Inte så kul och oftast det som blir lite fel när folk säger att middagen var föööör lång och liksom utdragen. Då är det bättre att det serveras bröd innan förrätten så man kan få in t ex brudens fars tal direkt innan förrätten serveras eller att det serveras en sorbet till mellanrätt eller att det går ut en liten chokladbit, ostbricka eller liknande till dessert så att gästerna får något nytt framför sig när de ska lyssna på talen i slutet av middagen (då körschemat oftast har kört ihop sig och den stackars kämpande toastmastern försöker få till de sista talen på bästa sätt). I somras när fina Åsa och Pontus gifte sig körde vi traditionellt på att skära upp tårtan i baren bredvid och det är ju brudparet som ska skära första biten från översta tårtan enligt tradition och sedan kan man frysa in översta lilla tårtan eller iaf en tårtbit till brudparets ettåriga bröllopsdag... En annan liten sägen är att den som håller handen överst på tårtspaden när man skär tårtan tillsammans är den som kommer "bestämma" i äktenskapet. Foto Dayfotografi. Ska ni ha en "tung" bröllopstårta som t ex är gräddig och har mycket botten så är det bäst med en enkel och fräsch dessert för då blir det inte kaka på kaka - t ex sorbet eller en liten chokladbit om ni inte kör choklad i tårtan. Ska ni tvärtom ha en fräsch moussetårta med sommarbär så kan desserten vara lite tyngre så tänk på att matcha menyn med tårtan. Här serverade vi ut bröllopstårtan till varje bord istället så att gästerna fick skära sin egen bit själva, en liten tårta på varje bord brukar vara superuppskattat och då kan man ju köra den som dessert - det är just att "bryta borden" och att alla ska gå och ta en bit som blir det konstiga uppbrottet om det det finns fler tal kvar eller om man ska ha tryckt in talen innan det är dags för tårtan. Visst är tårtan vacker? Tjejen som gjorde dekoren jobbade med dekoren på prinsessan Sofia och prins Carl-Philips bröllop också - häftigt! Foto av Dayfotografi. Vill man förlänga middagen ytterligare på ett lite mer avslappnad sätt så älskar jag när brudparet sätter ut skålar med t ex favoritgodiset eller favoritchipsen efter desserten då det verkligen lyfter stämningen sista svängen för gästerna och det blir lite mer "hemmamiddag där man tar fram godisskålen efter middagen" och då blir det att man sitter och plockar och småsnackar mellan talen och lite mer avslappnat än att folk trubbar av helt för att de hade trott att dansen skulle börja. Så tips - ha små godisskålar (eller personliga godispåsar) redo att ställa ut om middagen blir lite längre än tänkt. Att man dessutom ska mata varandra efter att man tagit sin gemensamma bit av bröllopstårta är ju en konstig tradition, haha. Som ni ser var vår bröllopstårta ganska tråkig till utseendet om jag ska vara ärlig men jag hade SÅNT fokus på att den skulle vara god och helt vit och sen dekorerade tyvärr slottet den helt fel för det skulle vara vita blommor och massor med vita rosenblad men de la bara några ovanpå som ni ser, haha. Urfult men där och då brydde jag mig inte ett dugg för jag var lyckligast i världen. Allt blir inte alltid som man tänkt sig men såna detaljer spelar ju INGEN ROLL på bröllopsdagen och det är det som är det fina... I min bok "Planera ditt drömbröllop - med Johanna Kajson" finns alla såna här tips och tusen till.. Jag har verkligen försökt samla precis allt sånt här som jag lärt mig genom åren för att man ska känna sig både trygg och inspirerad längst hela planeringen och allt om mat, dryck och bröllopstårtan finns i steg 3 i boken som du kan köpa på Akademibokhandeln, Åhléns, de flesta andra bokhandlare och Bokus och Adlibris. - och många tips finns även i appen. Det var veckans bröllopstips det - spana in ikväll också för då tipsar jag dessutom om bästa bröllopspresenterna och hur man ska tänka kring det.