Godmorgon april och vardag igen och en vardag helt utan gluten.,,, Det känns som en STOR utmaning för mig och jag ville inte skriva om det innan jag landat in lite men för en vecka sedan så hade jag ju avstämningen med Stina och hon gjorde tung- och ansiktsdiagnostik för att se hur första 5 veckorna med dessa förändringarna hade utvecklats och det såg bra ut så det var dags att ta nästa steg... Jag ska fortsätta med allt men byta ut en del kosttillskott som tidigare var till för att stärka magsyran som nu börjar se bättre ut och istället börja stärka levern och immunförsvaret och sen var där en som vi ska testa för att få bort underliggande värken i äggstockarna som mer eller mindre alltid finns i bakgrunden. Jag kommer fortsatt skippa bubblor, kaffe, tuggummi, flour och äta minst 4 gånger per dag och fokuserat när jag väl äter och aldrig småäta ens ett äpple eller broccolibit eller vindruva emellan utan äta när jag äter och så får magsyran och matsmältningssystemet vila emellan. Och inte dricka till måltiderna utan svepa rumstempererat vatten emellan. MEN. Nu slutar jag alltså med gluten helt i 7 veckor för att försöka läka ihop ordentligt i matsmältningssystemet och ge tarmhälsan en riktigt god chans. Jag har ju dragit ner på all inflammatorisk mat men inte velat ha noll-tolerans innan pga gamla matstörningar men sedan jag började läsa på om antiinflammatorisk mat och ändrade synsättet från att man kan äta "rätt och fel" eller "bra eller dåligt" eller "nyttigt eller onyttigt" och istället lärde mig skillnaden på inflammatorisk mat och antiinflammatorisk mat och började tänka på att allt jag stoppar i mig i är MITT val och vilka bakterier i kroppen och immunförsvaret det jag stoppar i mig "matar" så kändes det mer naturligt och lättare att tänka på att ge mig själv så antiinflammatorisk och näringsrik kost som möjligt för det mesta och se det inflammatoriska som något jag också kan äta men för själen och sinnet istället vilket också är viktigt. Så att dra ner på gluten, socker, hårt stekt och friterad mat och fläskkött var inte så svårt men nu är det alltså noll-tolerans på gluten i 7 veckor och jag fortsätter såklart att hålla mitt sikta på att hålla nere socker-nivån och så vidare också. Och det kändes riktigt jobbigt med så strikt under så läng tid men med bra bollning med Stina och att ha landat in lite så känns det bra nu och jag kan dela med mig av resan med er. Jag älskar ju pasta och bröd, alltså ÄLSKAR! Jag hat ätit bättre pasta och betydligt mer sällan (men men små barn där C inte äter t ex potatis så blir det lätt att vi lagar pasta på helgen som vi alla älskar och är snabbt och gott) och mer näringsrikt bröd senaste månaderna men för att läka ihop helt efter så långvarig stress=adrenalin och kortisolpåslag i min kropp under ÅR så behöver jag liksom ge den chans att läka och nollställa sig lite och givetvis bör jag inte äta massor med gluten efter dessa 7 veckorna heller men det är iaf inte HELT glutenfritt så som det gäller nu. Så, jag slutade tvärt med gluten förra onsdagen och första dagarna var svåra i min hjärna, framförallt att vi klev in i påsken och jag visste att svärmors bakade grötfrallor och kardemummabullar hägrade som är så gott... Men jag stålsatte mig och bara BESTÄMDE mig och en grej som jag unvikit innan är att byta ut saker mot "glutenfritt" för det är bättre att byta ut det till något näringsriktigt istället har jag tänkt. Så senaste månaderna när jag skippat pastan familjen lagat så har jag lagat riktig bönpasta till mig eller sånt med näring i - att bara gå till glutenfria hyllan och byta ut pasta, bröd, knäckebröd och kakor till glutenfritt är liksom inte en hälsosam lösning tänkte jag utan hellre näringsriktigt annat och riktigt pasta när jag väl äter det - MEN nu får jag tänka om för att detta ändå ska vara görbart med mitt liv, mitt förhållningssätt till mat och köket och familjens matvanor. Det måste vara rimligt liksom - och jag vill äta enkelt och gott fortsatt och många av bönpastasorterna har inte varit i närheten av lika god som pasta - inte ens goda i många fall. Så för att orka hålla i detta 7 veckor så gick jag till glutenfria hyllan och köpte glutenfri pasta och glutenfritt bröd att ha i frysen samt en glutenfri mjölmix för bakning. Även om bovetemjöl är mer näringsrikt och så vidare så vill man bara ha nybakade scones med resten av familjen i bland. Det är FÖR kämpigt annars för mig. Så - jag tog mig igenom påsken helt utan gluten, något vi hade sagt att jag fick lov att ta något undantag om det var något jag längtat länge efter och verkligen ville äta innan jag började köra hardcore idag MEN jag är ju sån, att när jag väl bestämt mig för min skull så kändes det självklart att göra det ordentligt från start så jag tackade nej till svärmors kardemummabullar och tog mig igenom påsken med bara två tillfällen av känslan av ångest och orättvisa känslor för att jag måste "offra" så mycket för min "dumma kropp som pajat". En gång i mataffären när jag nästan fick svårt att andas av att försöka tänka ut hur jag skulle lägga upp mitt nya kost-liv och alla val och sen hade jag en dag när ALLT med kosten och att äta på detta sättet och hinna få i mig Pau Darco te och allt vad jag håller på mig bara kändes SKITJOBBIGT och tungt. Då tröståt jag mjölkchoklad för första gången på 5 veckor eftersom socker inte är förbjudet och sen kändes det bättre. Apelsinkrokanten var det, smarr. Men NU är jag på banan tror jag, igårmorse bakade jag dessa svingoda glutenfria frallorna till mig och familjen gillade dem med och så lagade vi pasta pesto, jag på min lika goda glutenfria pasta och det kändes lite bättre igen när jag hade köpt goda glutenfria grejer istället för mindre goda men mer näringsrika konstlade grejer. Glutenfria snabba frukostfrallor (4 st) 2 1/2 dl glutenfri mjölmix 1 tsk fiberhusk 1 1/2 tsk bakpulver 1/4 tsk salt 1 msk honung (kan uterslutas) 1 1/2 dl filmjölk Ev. vallmo- eller sesamfrön till garnering Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt honung och filmjölk och rör ihop till en lös deg. Klicka ut degen med hjälp av två skedar till bullar på en plåt med bakplåtspapper. Strö eventuellt över vallmo- eller sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Recept av Glutenfriagodsakers blogg I CAN DO IT! Visst kan jag? Nej det är INTE kul och jag är INTE superpeppig och glad hela tiden, det kräver enormt fokus, slit och vilja av stål att tro på att detta faktiskt kan göra mig mer smärtfri. En enorm tillit till Stina och hela kinesologin och antiinflammatoriska forskningen som är relativt ny fortfarande. Det kräver arbete med hjärnspöken om att gå upp i vikt när jag äter så mycket och en viss sorts fett. Det kräver ork att se till att jag fortsätter röra på mig varje dag utefter vad kroppen behöver orkar med just den dagen - promenad eller yoga eller tabatapassen som styrketräning på måndagarna. Att inte dömma, att inte värdera. Att bara lyssna in hur kroppen känns och hur den mår. Att fortsätta aktivt hyssha hjärnspökena som vill prata om "rätt och fel" eller vikt eller utseende. Och försöka lyssna inåt. Att fortsätta djupandas med appen Calm 10 minuter varje dag oavsett hur dagen ser ut (allt är så mycket svårare på lov kan jag säga, på vardagarna är det ju bara mig själv jag ska ge rörelse och mat och aktivitet till skillnad från helg och lov). Den här satsningen hade varit SÅ mycket lättare att göra när barnen är lite större egenlitgen och tanken slog mig att vänta tills det finns mer tid och ork. Men jag är glad att jag kämpar på nu, det hänger ihop med mitt arbete i traumaterapin och att känna att JAG väljer och att JAG tar hand om mig själv utefter den just jag är och vad jag och min kropp, själ och sinne har för behov. Så jag kämpar på. <3