GLAD FREDAG!! Från ett soligt Höllviken, äntligen kom den och hälsade på en liten sväng igen! Jag har precis kört en coachingsession i skolan medan August fick leka lite med mamma och pappa till hans stora lycka och nu ska jag se om jag kan locka med honom på ett träningspass utomhus på bootcamp - det hade varit härligt att få bocka av de tredje redan idag för de första 3-5 tycker jag är de tyngsta när man ger sig på sånt här igen... Igår hade vi en mysig vabbdag, vi tog fram mer julsaker, lekte med julkulorna, badade, pysslade och bakade både glutenfritt bröd och lussekatter! Det var första gången jag skulle göra glutenfria lussekatter och jag testade detta receptet och jag får säga att degen blev helt okej att arbeta med, jag provade saffranspaste istället för saffran och jag vet inte om det var det eller att de var glutenfria som gjorde att de inte smakade hela vägen fram så som jag hade önskat... De är goda - verkligen goda MEN de smakar annorlunda. Det kanske man bara får acceptera men jag hade sån förhoppning om att jag inte skulle smaka någon skillnad precis som på kanelbullarna liksom.... Glutenfria lussebullar Ingredienser: 50 g röd jäst 4 dl mjölk 150 g smör 1 g (2 kuvert) saffran 2 msk pulveriserat psyllium, tex Fiberhusk eller Premium Psyllium 1/2 tsk salt 1/2 dl vit sirap 1 dl strösocker 1 ägg 9 dl glutenfri mjölmix Ev st russin till garnering Smält smör att pensla bullarna med efter Gör så här: Börja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker. Lägg russinen i vatten i ca 20 minuter om du ska ha russin (ger saftigare lussekatter). Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degspadet. Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt och börja rulla lussekatter! Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Tryck ner russin i lussekatterna. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 8-10 minuter tills de fått fin färg. Pensla med uppvispat ägg (ger blanka bullar) eller mjölk (ger matta bullar) eller smält smör direkt efter gräddningen. Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk. De blev inte så "snygga" men det var för att jag bakade med August och smaken är ju densamma ändå ska man inte glömma! Jag kom på nu att jag glömde ägget i mina så kanske var det det som blev tokigt - jag får testa igen! Godast är dem ju om man penslar med smält smör och doppar i sovker men det är inte så himla antiinflammatoriskt (det är inte dessa heller för är här ju både socker och sirap i) men det är ju tipset annars!! Ha en LJUVLIG fredag!