Godmorgon fredag - dags för uppdatering på den antiinflammatoriska kostresan tänkte jag! Håll i er nu för det är en ROMAN, haha. Men det är många som frågat så nu kör vi! I januari i år läste jag boken Food Pharmacy efter att ha tagit kontakt med Stina Persdottter (Holistich heath) som jag följt ett tag på instagram och som otroligt bjussigt och informativt tipsar och berättar om hur hon läkt ut sin endometrios och hur hon nu hjälper andra med endometrios.... Jag har ju provat det mesta inom sjukvården och nu säger endometriosteamet mer eller mindre att det knappt finns något kvar att prova på mig mer än att operera och då blir man blödningsfri men de kan inte ens garantera att man blir smärtfri. Jahapp. Jag är inte redo att operera än så jag började ju gå till en FANTASTISK osteopat förra året som har hjälpt mig balansera upp min kropp och trycket i vad man utgår från är ryggmärgsvätskan för det mesta för att dra ner på huvudvärken och det har hjälpt FANTASTISKT mycket. Det är faktiskt helt otroligt hur när jag tänker på det - hur sällan jag får de där sjuka huvudvärksattackerna numera och hur jag oftast kan stoppa dem med två alvedon och en ipren (istället för morfin och andra starka smärtstillande jag fick ta förr som ändå bara dämpade något men inte stoppade det....) och framförallt VILA. Att jag lyssnar på kroppens signaler istället för att köra över dem. Jag i Januari i år - redo att ta nästa steg i självläkningsprocessen... Jag får ofta frågan vad osteopati är och det är SÅ svårt att förklara helt ärligt men så här står det på förbundets hemsida: "Det osteopatiska förhållningssättet ser till alla aspekter av hälsa och syftar till att underlätta kroppens förmåga att självreglera, huvudsakligen genom manuell behandling." I OTROLIGT många länder ingår osteopati i sjukvården, tror till och med ingår i grannländerna Danmark och Norge men här i Sverige så är ju sjukvården extremt fyrkantig och allt som inte kan delas in i fack där man mer eller mindre behandlar alla patienter exakt likadant och kan stoppa in dem i boxar och diagnoser som det finns "facit" till kan man inte låta ingå. Jag betalar alltså min osteopat 900kr varje gång och har spenderat enormt mycket pengar de senaste åren på att själv försök förstå och läka mig - och resultatet har ju hjälpt ENORMT. Jag tror på kroppens självreglering och självläkning om man bara ger den rätt förutsättningar. Jag i mars i år redo att ge upp mitt älskade gluten... Så - efter att påbörjat det mer holistiska sättet att se på min kropp, själ och sinne genom osteopaten så tog jag ju tag i traumaterapin förra sommaren och det är ett arbetet jag påbörjade ett par månader efter Charles förlossning när traumat jag begravt i mig kom upp bland alla panikkänslor och gråt hos den lilla BVC-tanten som grävde lite och hittade att här var något stort och tungt jag aldrig bearbetat eller ens insett att jag varit med om. Jag blev rekommenderad att inte ta tag i det precis då som nybliven skör mamma vilket var klokt och några år senare påbörjade jag processen och kom en bit men fick avbryta för jag blev gravid med August och där är för kraftiga reaktioner som kroppen genomgår när man jobbar med det så jag rekommenderades inte att göra det under en graviditet och därmed blev det så att när pandemin ställde in alla mina jobb för sommaren 2020 och osteopaten och jag hade jobbat ett halvår med hur kropp, själ och sinne hänger ihop och hur hjärnan, tankar och känslor faktiskt kan utsöndra hormoner och smärta och varningar så tog jag tag i det och bokade privat den bästa traumaterapeut jag visste. Det blev ett dyrt år med två konsulttaxor att betala men det är den bästa investeringen jag någonsin gjort. För dem kan ha räddat mig. Och i början av i år, 2021 så var jag alltså redo att utforska hur jag kunde självläka mig med ännu mer holistiskt tänk och framförallt kosten alltså och kontaktade Stina. Jag brukar skoja om att jag har ett helt team för att bära mig men så är det faktiskt. Dessa tre fantastiska kvinnor som tagit hand om mig och lärt mig så OERHÖRT mycket om både mig själv och om hur människor och kroppar fungerar är jag evigt tacksam för. Och jag är tacksam för mig själv som tog tag i detta. Och ja - när jag hade läst boken så satte jag igång att experimentera direkt i januari i år... Jag lärde mig allt om vad som är inflammerande markörer och vad som boostar det antiinflammatoriska och i boken har de beskrivet det så enkelt med + och - faktorer, de "onda" och de "goda" om man vill tänka likt en saga där det är små krigare i kroppen som sköter regleringen om man så vill.. Och om man lever med en kronisk inflammation som jag gör med endometrios så börjar kroppen sakta sluta producera sånt som är nödvändigt på en normal basis för den lägger all sin kraft och energi på att fajtas mot inflammationen och smärtorna - då har den inte tid med basala grejer som att rena levern eller få till rätt cirkulation i kroppen kanske. Detta är ju olika för alla men när jag nu har forskat i min egen kropp under året med hjälp av Stina så började vi ett läge där jag hade mycket stagnationer i kroppen - alltså stopp i flödet och cirkulationen så att säga... Jag hade hög inflammation och dessutom hade jag candida-svamp som hägrade och levde i kroppen och den ÄLSKAR inflammerande faktorer som socker och gluten och sånt... Allt detta kunde Stina utläsa från tungdiagnostik och det är traditionell kinesisk medicin som detta är baserat på, jag skulle SÅ gärna vilja lära mig ännu mer om detta och har en vän som ska påbörja utbildning inom det nästa år, det är faktiskt helt OTROLIGT vad man kan utläsa av att kika på hur ens tunga ser ut... Min var MÖRKRÖD - alltså riktigt MÖRKRÖD och jätteTJOCK och stabbig liksom och den var full med prickar och en vit beläggning i januari... Oroa er inte jag ska inte visa bilder på min tunga, haha. Men jag kan ju beskriva den... Längst fram på min tungas spets i januari var det så mörkrött så det inte var klokt och som ni ser på bilden ovan är det där hjärtat sitter enligt kinesisk medicin och ja... det var traumat som satt som en stoppkloss. En propp i röret så att säga om du frågar mig... Hur som, efter första bilden i januari började jag experminetera själv utifrån allt jag lärt mig i boken och jag ville inte börja hardcore med att utersluta saker så istället fokuserade jag helt och hållet på att dels dra ner pasta och socker och dels fylla på med massa boost i form av gurkmejashotar och grönsaker i alla former... Jag älskar ju mitt bröd så jag valde det "bästa" brödet jag kunde hitta i disken och åt det och jag provade olika sorters bönpasta -en hel del äckliga faktiskt.. Men jag såg det som utforskande där jag ville hitta vad som kändes helt okej att byta ut och inte... När jag sen drog igång med Stina i februari så började vi med att fokusera på att få rätt på magsyran som var helt sänkt och det gjorde vi genom att ta bort all form av flour, att tugga tugummi, all typ av bubblor (cola zero, bubbelvatten, champagne...) och även genom att enbart äta när jag äter och inte äta något alls däremellan. Inte ens en liten vindruva för att magsyran skulle få vila emellan. Så 4-5 gånger om dagen ÄTA och däremellan inte äta något alls. Och så skulle jag börja djupandas 10 minuter om dagen 5 dagar i veckan - och detta gör jag ju fortfarande för jag älskar det men numera gör jag det oftast när jag ska sova. Att djupandas rätt masserar diafragman och stöttar magsyran - låter ju helt sjukt men också helt logiskt när man tänker på det... Jag använder mig av appen Calm men ställer om inställningarna så jag andas in i 6 sekunder och ut i 8 och enbart genom näsan. Utöver det så skulle vi påbörja att försöka minska inflammationen och jag som har lite gamla mat-issues var rädd för en störning så vi tog det lugnt och började med att bara utersluta en enda sak som start och då valde jag kaffe. Dels är det hårt bränt och sliter att dricka och sedan är det ju koffein som jag också bestämde mig för att sluta med helt då koffein ger ett stresspåslag i kroppen som jag upplevde var min grundorsak till alla mina problem. Att min kropp tror den blivit utsatt för "ett lejon som jagar mig" alldeles för ofta sedan min ungdom helt enkelt, mycket på grund av truamat jag inte visste om men även på grund av "duktig flicka" syndromet som sliter och dra enormt i stresspåslag... Jag tänkte spontant på att fortsätta dra ner på socker och gluten och att jag kunde fortsätta utforska och testa olika alternativ när jag hade orken. Jag provade laktosfritt ett tag och undvek hårt uppstekt mat och friterat och fläsk var också ganska enkelt att dra ner på samt processad mat... Jag förändrade sakta mitt sätt att tänka på mat och näring och lärde mig otroligt mycket om just NÄRING. Att det var det jag ville fokusera på istället för "rätt och fel" eller kalorier och vikt. Jag ville fylla min kropp med näring som kunde stötta och hjälpa den! Jag fick lära mig att kall potatis ger massa näring till skillnad från varm, att uppvärmda tomater ger bättre näring än kalla och att variationen är viktig för att få i sig olika typer av näring - att bara äta gröna grönsaker funkar alltså inte även om det är det gör mest - utan den här regnbågsmaten som man hör så mycket om kändes som ett smart sätt att få i mig all näring jag behövde. Vi stöttade med en hög med kosttillskott också och det har vi laborerat med under året... OCH ovanpå allt detta så skulle jag fokusera på att dricka 1,5 liter - 2 liter rumsptempererat vatten om dagen - men alltid mellan måltiderna och inte till måltiden för att inte spä ut näringsupptaget när jag väl åt allt som skulle boosta min kropp. Så en halvtimme efter maten och fram till nästa måltid gällde det att hälla i mig vatten men aldrig kallt eller iskallt som chockar kroppen utan rumstempererat eller varmt helt enkelt. Jag har fortfarande svårt att få i mig 2 liter vatten om dagen, jag är ingen fan av vatten och blir sällan törstig så det är verkligen en ansträngning för mig men jag kämpar på. Landar nog oftast på 1,3-1,6 liter skulle jag tro.. Redan i mars såg jag resultat på tungan!! Den hade ljusnat något och såg inte lika sprickig ut... Prickarna började blekna och det var dags för nästa steg som blev att även utesluta gluten helt. En STOR utmaning för mig som fullkomligt älskar bröd, pasta, knäckebröd osv. Men jag provade baka alla möjliga glutenfria bröd och framförallt så så skulle jag få i mig fullvärdigt protein och äkta fett - framförallt på morgon och förmiddag så frukosten blev ofta chiapudding på kokosmjölk eller kokosgrädde med jordnötssmör och en massa frön och bär istället för mackan. De flesta kvinnor behöver mer fullvärdigt protein och äkta fetter än vad vi tror för att leva i synk med vår menscykel och jag lyssnade på Women Syncs nya podd igår där Jenny Koos gästade som jag också lyssnat på länge och gått på digitala föreläsningar för att lära mig mer om fertilitetsförståelse och hur kvinnans hormoner fungerar. Jag personligen har svårt för Jennys svåra ordval så det har tagit många turer för att faktiskt förstå vad det är hon säger - vi pratar inte riktigt samma språk helt enkelt men hon är ju otroligt kunnig på området. Nu är dessutom Women Syncs bok som jag hört så otroligt gott om på väg hem hit där jag ska läsa och lära mig ännu mer! Tänk vad man kan utbilda sig själv nu för tiden!! Men avsnittet med Jenny förstärkte mycket av det jag själv märkt när jag uteslutet koffein, försökt läka inflammation och försökt boosta kroppen med just fullvärdigt protein och bra fetter - när jag slutade med koffein så försvann tillexempel min PMS HELT vilket ju är otrolgit och något jag aldrig trodde skulle hända. Jag sökte ju för pms-medicin så desperat jag var förra året när jag stod här hemma och grät och skrek och slängde saker i väggen av PMS-frustration. Nu har jag ALDRIG PMS. Otroligt nog.. April 2021 - hejdå gluten! Jag har ju gjort DNA-tester på hur min kropp tar upp och omsätter olika saker och gluten var - som så mycket annat - inga problem för min kropp att äta. Jag får aldrig svullen mage eller ont av gluten - inte av kål och broccoli och sånt heller så jag får inga tydliga signaler från kroppen på vad som är okej och inte. Gluten är okej att äta för mig MEN gluten är inflammationsdrivande för alla kroppar och så även min. Så för att få ner inflammationen i kroppen så var det att fortsätta sänka inflammation och öka "the good guys" så att säga. Inflammationsdrivande kost är främst: Socker, gluten, mjölkprodukter, fläskkött, friterat och hårt uppstekt mat, alkohol och kaffe (sistnämnda är lite tudelat om man tycker det är inflammatoriskt eller inte men har man mycket stress i sitt liv - fysisk eller psykisk - så hjälper inte en chock av adrenalin i form av kaffe direkt så jag tog med den ändå här.) Så genom att öka intaget av bra näring så minskade jag på det inflammatoriska parallellt och jag har fortsatt vara glutenfri och fokusera på nyttiga fetter och fullvärdiga proteiner. Jag har druckit vin men skippat starksprit helt och jag dricker betydligt mindre alkohol numera och äter nästan inget fläskkött och mindre mjölkprodukter än förr men jag älskar ju min turkiska yoghurt och min vispgrädde på sommaren så det har jag kvar och låter läkningen gå långsammare helt enkelt. Socker har jag faktiskt också kvar men i mindre mängd än förr. Bra och nyttiga fetter Avokado, nötter och frön, nötsmör i alla former, äkta smör och ghee, avokadoolja, hampaolja, olivolja, kokosolja, linfröolja, fet kokosmjölk och kokosgrädde. Fullvärdiga proteiner Alla animaliska proteiner som exempelvis ägg, kyckling och fisk., Qunioa, bovete, moringa, hampa, chia, spirulina, chlorella, sojaprotein mm. Maj 2021, jag fyllde 35 och blev firad glutenfritt överallt - men sockret fick minsann vara kvar vid firar-tillfällen, haha. Så här - förra året åt jag mjölkchoklad VARJE DAG mer eller mindre i perioder. Och kinapuffar, åh mina älskade kinapuffar!! SÅÅÅ GODA!! Och lösgodis varje helg. Inte jättemycket varje dag men absolut något varje dag och efter att ha börjat gå loss på recept med sockerfri choklad med nyttiga fetter så slutade jag faktiskt helt med både mjölkchoklad och kinapuffar. Jag har aldrig varit beroende så att sluta med saker är inga problem för mig - men att VILJA sluta med saker är en annan sak. Ett viktigt fokus för mig under hela detta året har ju varit att INTE lägga till något som stressar mig - allra högst upp på listan får läkning för just mig där grundorsaken är just inre stress är alltid att se till att ha tid för återhämtning, för vila, för djupandning, för självkärlek och empati och tröst och då innebär det ibland att sova en powernap och ibland att äta choklad. Redan i maj så var min tunga mjuk, ljusare och såg friskare ut - skillnaden var faktiskt enorm på januari och maj! I somras ville jag inte hålla på och tänka på det för mycket men valde helt klart bort både vin och glass vid säkert hälften av tillfällena som jag hade stoppat i mig det andra år till förmån för att inte backa för mycket och när vi kikade på tungan i september var den sig ganska lik som i maj så inget hade pajats av en härlig sommar. Men Candidan var tillbaka efter helgen i Cannes där jag faktiskt åt en croissant varje dag och drack vin varje dag så nu dricker jag Pau D´arco te igen för att stilla candidan och den blommar upp snabbt om jag går bananas verkar det som men man kan ju läka den snabbt igen med teet och lite mer antiinflammatoriskt fokus igen. Semester är ändå semester. Och nu är vi inne i oktober 2021 och jag fortsätter mitt utforskande i kropp, själ och sinne... Sommarens jobb dränerade mig totalt på energi och den där utmattade känslan dök upp igen när hösten påbörjades vilket gjorde mig så himla besviken efter att verkligen har fokuserat på att återhämta mig och ta hand om mig fram till sommarens jobbkaos (har inte kunnat berätta allt kaos som var med bröllopen men stresspåslaget var ett faktum ungefär varje dag hela sommaren...) så nu har jag fokuserat på vila vila vila denna hösten så här långt. Och som jag skrev i veckan har det resulterat i mindre rörelse än vad jag tror vore bra för kroppen egentligen och att jag överätit en del men det är okej. Allt har sin tid, nu var det en period när sömn och vila var ett måste för att inte gå in i väggen och att både fokusera på träning och rätt kost blir övermäktigt då när man har heltidsjobb och krävande småbarn. Att INTE bli stressad varken fysiskt eller psykiskt är det viktigaste hela tiden för just mig. (Missförstå mig inte - jag har en hög stresslevel när det kommer till att producera och leverera under en kort period. Att genomföra bröllop och jobba 18 timmar i sträck i flera dagar funkar för jag FÅR så mycket kick och energi av det. Men jag kan inte leva i en vardag som är så.) Det var min roman så här långt, haha. Det kommer ofta så många frågor så jag tänkte jag sammanfattar hur årets resa varit så här långt och hur tankarna går och vad just jag fokuserat på. Men kom ihåg - alla med kroniska sjukdomar har HELT olika grundorsaker och förutsättningar så det viktigaste och bästa man kan göra tror jag är att lära känna sig själv och lyssna på vad kropp, själ och sinne säger. Varje dag året om. Så att jag dessutom gick coachutbildningen under året har hjälpt mig att hålla banan får jag säga, man lär sig så oerhört mycket om sig själv när man blir coachad så vet du inte var du ska börja så börja kanske där. Med att boka en coachingresa av någon för att få hjälp att utforska vad som är viktigt för dig, vad dina värderingar är, vad du drömmer om och önskar mer av livet och hjälp med hur du kan ta första stegen ditåt...